ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΜΗΝΥΜΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΕΥΚΑΡΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΗΜΑ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΓΥΡΟΧΟΙΑ
ΕΡΓΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ /ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

 


Ανηφορίζοντας τον δρόμο Σκαρίνου – Λευκάρων, θα συναντήσεις στα δεξιά σου, το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και αμέσως το μικρό αλλά πανέμορφο και γραφικό χωριό των Κάτω Λευκάρων. Το χωριό βρίσκεται στην κυριολεξία βυθισμένο στο πράσινο και σε συνδυασμό με το γαλάζιο του ουρανού και την μοναδική πανοραμική θέα που προσφέρει η περιοχή, χαρίζει στα μάτια μια απέραντη ηρεμία και γαλήνη.

Μπαίνοντας στο χωριό, στα δεξιά βρίσκεται το εξωκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που χρονολογείται από τον 12ον αιώνα. Αμέσως μετά είναι ο μεγάλος χώρος στάθμευσης, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες του χωριού. Ο χώρος στάθμευσης είναι δίπλα από την κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία είναι λιθόστρωτη. Γύρω από την γραφική πλατεία, υπάρχουν αρκετά καταστήματα που πουλούν τα πατροπαράδοτα λευκαρίτικα κεντήματα, καθώς και διάφορα άλλα προϊόντα. Όλα τα δρομάκια του χωριού είναι πλακοστρωμένα και σε συνδυασμό με τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια, δίδουν στον χώρο μια διαφορετική νότα.

Προχωρώντας μέσα στο χωριό θα δεις την εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας. Από αυτή την συγκεκριμένη τοποθεσία, η θέα είναι μοναδική. Το βλέμμα σου τρέχει μέχρι τις ακτές της Λάρνακας.

Πίσω από την εκκλησία, είναι το πρώτο δημοτικό σχολείο, που τώρα προορίζεται να γίνει μουσείο κεντιτικής τέχνης. Εκεί κοντά θα δεις και τον παλιό ελιόμυλο, όπου τα παλιά χρόνια έβγαζαν το λάδι τους, οι κάτοικοι του χωριού.Ανηφορίζοντας θα συναντήσεις στα δεξιά σου, το καφενείο του χωριού και στα αριστερά σου, το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στο χωριό, θα συναντήσουμε το δεύτερο δημοτικό σχολείο, που και αυτό ανακαινίζεται για να μετατραπεί σε κοινοτικό κτήριο, που θα στεγάζει τις ανάγκες του κοινοτικού συμβουλίου και σε πολιτιστικό κέντρο, όπου οι νέοι θα περνούν δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες τους.
Λίγο πιο πάνω είναι το εξωκλήσι του Αγίου Τιμοθέου. Ακολουθώντας το κατηφορικό δρομάκι θα καταλήξουμε και πάλι στην λιθόστρωτη πλατεία του χωριού.
Μέσα από την σύντομη αυτή ξενάγηση, προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μια μικρή γεύση από την κοινότητα των Κάτω Λευκάρων. Στο χέρι σας είναι να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στο χωριό μας, για να δείτε από κοντά ότι αυτά που σας περιγράψαμε πιο πάνω, είναι πολύ λίγα για να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα.